Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΝΕ ΟΣΟΙ ΞΕΡΟΥΝ...οι υπόλοιποι ΠΡΕΠΕΙ να ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ!

Στη σημερινή "Ελευθεροτυπία", υπάρχει ένα άρθρο, που κατά την ταπεινή μου γνώμη , αξίζει να διαβαστεί και ΝΑ ΧΩΝΕΥΤΕΙ από όλους μας ! Το υπογράφει ο Μανώλης Δρετάκης ,ένα πρόσωπο που ενώ "ανακατεύτηκε" με τα πίτουρα της πολιτικής στη χώρα μας, κατάφερε να διατηρήσει την προσωπική του αξιοπρέπεια αλώβητη, και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπόρεσε -ασυμβίβαστος γαρ- να συγκρουστεί με την "εφηρμοσμένη" πολιτική των χωρίς αρχές πολιτικάντηδων και ιντριγκαδόρων της Κεντροαριστεράς ΚΑΙ της Αριστεράς ,σε καιρούς που φωνές σαν τη δική του ήταν τουλάχιστον ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ για το μέλλον του τόπου ! Παρακαλώ , διαβάστε το (αγνοώντας τους Χριστιάνο ψαλτικούς του εθισμούς, που ΔΕΝ είναι δα και κανένα έγκλημα καθοσίωσης ) :

Με βάση τα στοιχεία διεθνών οργανισμών η χώρα μας κατέχει, δυστυχώς, την πρώτη θέση ανάμεσα στα 15 κράτη - παλαιά μέλη της Ε.Ε. στην παραοικονομία και στη φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα ο κρατικός προϋπολογισμός να χάνει τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Αν, έστω και σταδιακά, οι φόροι αυτοί εισπράττονταν, το πρόβλημα του δημοσίου ελλείμματος θα αντιμετωπιζόταν χωρίς την επιβολή νέων έκτακτων ή μόνιμων φόρων και, σε βάθος χρόνου, θα μειωνόταν το δημόσιο χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ, που προβλέπεται να φτάσει φέτος, στο 60% του ΑΕΠ, που επιβάλλεται (χωρίς να τηρείται, όμως, από τις περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης) από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Οι ατελέσφοροι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίστηκε μέχρι σήμερα η πάταξη της φοροδιαφυγής οφείλονται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη πολιτικής βούλησης όλων των κυβερνήσεων να λάβουν τα αναγκαία δραστικά μέτρα που απαιτούνται για τον σκοπό αυτόν. Και όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοια βούληση, αλλά, αντίθετα, λαμβάνονται, κατά καιρούς, μέτρα που αμνηστεύουν, αν δεν ενισχύουν και υποδαυλίζουν, τη φοροδιαφυγή. Είναι γνωστές οι κατά καιρούς αποφάσεις του «κλεισίματος» διαφόρων εκκρεμών φορολογικών εκκρεμοτήτων χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο. Γνωστό είναι επίσης το γεγονός ότι ελάχιστοι έλεγχοι γίνονται στις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων. Τέλος, πασίγνωστο είναι ότι κανείς δεν μπήκε στη φυλακή για υπόθεση φοροδιαφυγής. Στη διαιώνιση της φοροδιαφυγής συμβάλλουν, δυστυχώς, και ορισμένοι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί, δωροδοκούμενοι από τους φοροφυγάδες. Εκτός, όμως, από όλα τα παραπάνω, έχει επικρατήσει η άποψη ότι το περιεχόμενο των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, τόσο για τα εισοδήματα όσο και για τις περουσίες τους, είναι απόρρητο και προστατεύεται από το φορολογικό απόρρητο ως προσωπικό δεδομένο. Σε ό,τι, όμως, αφορά τη δημοσιοποίηση των δηλούμενων εισοδημάτων και περιουσιακών στοχείων, αυτοί οι κάτοικοι της χώρας διαιρούνται σε δύο κατηγορίες:

Ηπρώτη περιλαμβάνει τους βουλευτές, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι -και ορθά- να υποβάλλουν κάθε χρόνο δήλωση «πόθεν έσχες» και όλες οι δηλώσεις τους δίνονται στη δημοσιότητα. Είναι γνωστόν ότι υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις των βουλευτών, κυρίως, διότι αφορούν το «έσχες» και όχι το «πόθεν», καθώς και διότι δεν γίνεται, ουσιαστικά, κανένας έλεγχος και διαχρονική σύγκρισή τους. Τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να επιλυθούν σε σημαντικό βαθμό, αν υπήρχε η πολιτική βούληση. Παρά, όμως, τα προβλήματα αυτά, με τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων αυτών ο κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται μπορεί να πληροφορηθεί τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνουν όλοι οι βουλευτές. Δηλώσεις «πόθεν έσχες» υποβάλλουν και άλλοι -π.χ. δικαστές, διοικητές ΔΕΚΟ- αλλά οι δηλώσεις τους, ενώ θα έπρεπε, δεν δίνονται στη δημοσιότητα.

Η δεύτερη κατηγορία, παραδόξως, περιλαμβάνει όλους τους άλλους κατοίκους της χώρας, για τους οποίους κανένα στοιχείο των φορολογικών δηλώσεών τους δεν δίνεται στη δημοσιότητα. Αν, όμως, όπως συμβαίνει και με τους βουλευτές, τα σχετικά στοιχεία όλων των φορολογουμένων δίνονταν στη δημοσιότητα, τόσο το σύνολο των πολιτών της χώρας όσο και, κυρίως, οι τοπικές κοινωνίες θα γνώριζαν αν και κατά πόσον οι δηλώσεις αυτές ήταν ή όχι ειλικρινείς. (Θα ήθελα να σημειώσω εδώ ότι το 8μηνο Νοεμβρίου 1981 - Ιουνίου 1982, που είχα την τιμή να διατελέσω υπουργός Οικονομικών, έδωσα στη δημοσιότητα τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων όλων των φυσικών προσώπων τα οποία υπήρχαν τυπωμένα στο υπουργείο αλλά δεν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα. Η δημοσιοποίηση εκείνη είχε πολύ ευεργετικά αποτελέσματα και βοήθησε στην πλήρη επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού του 1982. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευτεί τίποτε για να εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων).

Η εφαρμογή για όλους τους κατοίκους της χώρας των όσων ισχύουν για τους βουλευτές είναι βέβαιον ότι θα αποκάλυπτε κραυγαλέες αποκρύψεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων (όπως φάνηκε με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών το 1982). Η αντίδραση του κόσμου θα ανάγκαζε τόσο τις κυβερνήσεις όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν τους αναγκαίους ελέγχους και να αναγκάσουν τους φοροφυγάδες να πληρώσουν τους φόρους που οφείλουν, συν τα από τους νόμους προβλεπόμενα πρόστιμα.

Σε ό,τι αφορά την ειλικρίνεια των στοιχείων που θα δημοσιεύονται, οι ραγδαίες εξελίξεις της πληροφορικής παρέχουν τη δυνατότητα διασταυρώσεως των διαχρονικά δηλουμένων εισοδημάτων με τα περιουσιακά στοιχεία (κύρια, ακίνητα αλλά και κινητά) που αποκτώνται και δηλώνονται. Για τον έλεγχο τού αν και κατά πόσο δηλώνονται όλα τα αποκτώμενα ακίνητα, οι σχετικές δηλώσεις για την καταβολή των σχετικών φόρων μεταβίβασης, δωρεάς και κληρονομιάς θα πρέπει να διασταυρώνονται με τις μεταβολές των περιουσιακών στοιχείων που δηλώνονται κάθε χρόνο από τους φορολογούμενους (αγοραστές και πωλητές).

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της ακρίβειας των αρχικών δηλώσεων (όπως, π.χ., των στοιχείων που περιλαμβάνουν οι δηλώσεις που υποβάλλονται με το έντυπο Ε9) θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα στοιχεία όλων των υποθηκοφυλακείων της χώρας, τα οποία θα πρέπει να μηχανογραφηθούν πλήρως.

Στους ανειλικρινείς φορολογούμενους θα πρέπει να επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, και σε υποθέσεις μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής ή σε υποτροπιάζουσες περιπτώσεις οι ποινές θα πρέπει να είναι σκληρές και οι φοροφυγάδες να τις εκτίουν στο ακέραιο.

Αν υπάρξει κυβέρνηση η οποία θα υλοποιήσει τις παραπάνω προτάσεις, οι κάτοικοι αυτής της χώρας από τη μια μεριά θα δουν ότι τα όσα κατά καιρούς διακηρύσσονται από τους υπουργούς και των δύο κομμάτων εξουσίας περί διαφάνειας έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο και από την άλλη, βλέποντας την αποτεσματικότητα των μέτρων αυτών, θα προσπαθήσουν να είναι ειλικρινείς στις δηλώσεις τόσο των εισοδημάτων όσο και των περιουσιακών στοιχείων. Θα υπάρξει, άραγε, κάποια κυβέρνηση που θα τολμήσει να πάρει τέτοια μέτρα; Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα δώσουν την απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: