Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

... ANTIMNHMONIAKEΣ ή ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ; ...

  Ποια λοιπόν είναι η φύση των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής; Ενα βήμα για τον εκσυγχρονισμό της 
τοπικής αυτοδιοίκησης ή μια απόπειρα καταγραφής όσων αντιτίθενται στις πολιτικές που επιβάλλει το μνημόνιο ; Οι θέσεις των κομμάτων (πλην κκε, το οποίο έχει ταμπουρωθεί πίσω από μια γενικότερη άρνηση και ως εκ τούτου παραμένει σταθερό στη θέση αυτή και τη συνδικαλιστικολάγνα θεώρηση των προβλημάτων) άλλοτε αναδεικνύουν τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα ( όταν θέλουν να παρακάμψουν την κριτική για τα πεπραγμένα τους ή τα μελλούμενα περί το μνημόνιο) ή αποτελούν δημοψήφισμα για την οικονομική πορεία της χώρας όταν γίνεται κριτική στα αυτοδιοικητικά πεπραγμένα των κομματικών δημάρχων και νομαρχών. ! Ο φούρνος του Χότζα και η "ευελιξία" του , στην υπηρεσία των πολιτικάντη !Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται με μια πιο κριτική ματιά.
   Ο συγχωρεμένος ο "Καποδίστριας" που συνέπτυξε τους 5,000 δήμους και  κοινότητες -που υπήρχαν στη χώρα πριν την εφαρμογή του- σε περίπου 1,300 (αν δε με απατά η μνήμη), εφαρμόστηκε προκειμένου να επιτευχθούν οι λεγόμενες "οικονομίες κλίμακας" και να μειωθούν οι μισθοδοτικές δαπάνες για το πολιτικό προσωπικό των ΟΤΑ (μισθοί δημάρχων, κοινοταρχών ,οδοιπορικά κλπ) ! Ευγενείς προθέσεις  για ευσεβείς πόθους ! Εμείς τραπήκαμε σε "φυγή προς τα εμπρός" εφαρμόζοντας τον "Καλλικράτη", πριν κάνουμε μια στοιχειώδη αποτίμηση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του  μακαρίτη "Καποδίστρια" ! Και αυτό έγινε από τους πολιτικούς με σκοπό, για να συσκοτίσουν ακόμα πιο πολύ το επικρατούν γκρίζο περί την λειτουργία των ΟΤΑ ! Αν δούμε κάποια στοιχεία εν τάχει: ενώ όπως προαναφέραμε οι ΟΤΑ μειώθηκαν από τις 5,000 σε 1,300 , οι δαπάνες για μισθοδοσία του πολιτικού προσωπικού όχι μόνο  ΔΕΝ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ αλλά αντίθετα  ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ και μάλλιστα σε  εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ! Οι "οικονομίες κλίμακας " που θα επιτυγχάνονταν στα έργα , είδαν το "μαύρο χάρο" με τα "σπασίματα" των εργολαβιών σε "σαραντάρια", με κορύφωση τις δικαστικές εμπλοκές τέως νομαρχών και δημαρχαίων με τη δικαιοσύνη ! Οι προσλήψεις κομματοκρατίας και συνδιαλλαγής ( με σύμβαση  και βλέπουμε) οργίασαν σε αναπτυξιακές εταιρείες , σε περιβαλλοντικά γραφεία, σε γραμματείες κλπ! Διαπλοκές με τοπικά media, με κατασκευαστές , διασπαθίσεις του δημόσιου χρήματος, συνάψεις "δανείων δια πάσαν νόσον..." !  Τέτοιες είναι οι παρακαταθήκες που μας κατέλειπεν ο μακαρίτης "Καποδίστριας" !
   Γιατί όμως είχε αυτό το άδοξο τέλος  ο "Καποδίστριας";Γιατί δεν πέτυχε ΤΙΠΟΤΕ από τα υπεσχημένα; Απλώς γιατί ΔΕΝ λειτούργησε το σύστημα με ΘΕΣΜΙΚΟ ΤΡΟΠΟ, αλλά αφέθηκε στον πατριωτισμό των ελλήνων η απρόσκοπτη λειτουργία του ! Και γνωρίζουμε ΟΛΟΙ μας πόσο ευεπίφοροι και λάτρεις των "καλολαδωμένων" μηχανισμών είμαστε! Αντιγράψαμε και μεταφέραμε στη λειτουργία των ΟΤΑ , το παρωχημένο, διεφθαρμένο και αγκυλωτικό περιβάλλον και τη νοοτροπία της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Βασίσαμε την εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ στις ατομικές ικανότητες του πολιτικού προσωπικού, τη φιλοτιμία και την εντιμότητά τους , χωρίς να δώσουμε στο σύστημα τους ΘΕΣΜΟΥΣ που πρέπει να ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ με τις ανθρώπινες ιδιότητες , να τις ΕΛΕΓΧΟΥΝ ! Ταυτόχρονα  με τη σύμπτυξη των ΟΤΑ, χάθηκε ο έλεγχος και από τις τοπικές κοινωνίες. Ο δήμαρχος  έγινε πιο δυσπροσέγγιστος από τους πολίτες (δικαιολογημένα εν μέρει λόγω του όγκου των προβλημάτων), χάθηκε η άμεση επαφή , ο τελευταίος ΔΕΝ περπατά στην πόλη, την περιέρχεται με τζίπ και σωφέρ ! Από αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σταδιακά σε ΕΤΕΡΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ! Αποφασίζεται ποιός θα είναι ο επόμενος δήμαρχος ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ αλλά από τα τρία κόμματα ( στους ΟΤΑ επικρατεί ο τρικομματισμός, λόγω των επαναληπτικών εκλογών της δεύτερης Κυριακής και ας ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΟΙΕΙΤΑΙ τον ανεύθυνο το κκε). Τα χρίσματα δίνουν και παίρνουν , όπως είδαμε τόσο χαρακτηριστικά στην πόλη μας, στο Μεσολόγγι και στην περιφέρεια ! Τι σόϊ αυτοδιοικητικοί άρχοντες είναι ετούτου που μας προέκυψαν  μέσα από διαδρόμους και κομματικούς προθαλάμους; Πως μπορούν αυτά τα άτομα να εναντιωθούν σε μια κεντρική απόφαση που ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΕΥΕΤΑΙ  εξόφθαλμα τα συμφέροντα της περιφέρειάς τους, όταν προσκύνησαν ολόκληρη την κομματική καμαρίλα προκειμένου να κατακτήσουν το πολυπόθητο "χρίσμα";
   Ποιος  λοιπόν είναι ο ρόλος του πολίτη μέσα σ' αυτό το περιβάλλον ΕΤEΡΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ; Τι πρέπει να κάνει για να αντιστρέψει αυτή τη ροή των πραγμάτων; Από τη μια πλευρά βλέπει το κράτος να εξαϋλώνεται μέσα από αποφάσεις ΤΡΙΤΩΝ ( δντ, εε, τρόϊκες) και απ' την άλλη το τοπικό να χάνεται μέσα στο γενικότερο , τον "διευρυμένοι" δήμο , την περιφέρεια με τις "αυξημένες" αρμοδιότητες ! Πως πρέπει να κινηθεί ώστε να ΜΗΝ ΠΡΟΣΔΩΣΕΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ σε όλο αυτό το σύστημα "εκπροσώπησης" της πολιτικής του βούλησης , που εναντιώνεται στα πραγματικά του συμφέροντα και στην οντότητα του ως πολίτη; Η απάντηση είναι μόνο μια: Η ΑΠΟΧΗ από τις ΕΚΛΟΓΕΣ αυτές.Πρέπει να δοθεί  ΑΠΑΝΤΗΣΗ στους πολιτικούς που μας οδήγησαν  στην κατάντια του σήμερα , και που ενώ είναι ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ υπεύθυνοι, μας παρουσιάζονται ως αυτοί που θα μας οδηγήσουν στη γη της επαγγελίας  ! Πρέπει να εξαναγκασθούν  να ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ το έργο της διάλυσης της χώρας που με τόσο ζήλο εκτελούν, να ξεχάσουν ότι κυβερνούν κομματικούς λωτοφάγους  ΚΑΙ ΌΤΙ  ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΈΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ  που μπορούν να ΔΙΑΦΕΝΤΕΨΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ! Οι ΠΟΛΙΤΕΣ μπορούν να επιτύχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τους πολιτικούς που ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΔΡΑΠΟΔΑ !

Δεν υπάρχουν σχόλια: