Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

... ΘΕΜΑΤΑ ''ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ'' ΣΤΥΛ ! ... ( θεωρία και πρακτική εφαρμογή).

"Ο αθλητής λυγίζει το δεξί πόδι, σχηματίζει γωνία με τον κορμό του προς τα εμπρός και φέρει το γόνατο του αριστερού ποδιού κοντά στο πόδι στήριξης. Μόλις η κάμψη του δεξιού γόνατου φτάσει στο σημείο αναστροφής της αρχίζει η κίνηση ολίσθησης. Το δεξί πόδι τεντώνεται ενεργητικά προς την κατεύθυνση της ρίψης, όπου η ολίσθηση γίνεται χαμηλά με τα δάκτυλα ή τη φτέρνα. Ταυτόχρονα το πόδι ώθησης φέρεται προς τα εμπρός, προς τον αναστολέα με γρήγορο τέντωμα. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της ολίσθησης η ίδια θέση του κεφαλιού, του κορμού και των βραχιόνων. Τότε ο αθλητής προσγειώνεται στη θέση ρίψης."
 Το πόδι ρίψης υποστηρίζει το σώμα λυγισμένο προς μια νοητή ευθεία με την κατεύθυνση της ρίψης περίπου στο κέντρο του κύκλου. Εδώ το άκρο πόδι εμφανίζει γωνία 120 ως 135 μοιρών με την κατεύθυνση ρίψης. Το γόνατο και το δεξί ισχίο βρίσκονται κάπως πιο μπροστά και ο άξονας της λεκάνης δείχνει περίπου προς την κατεύθυνση ρίψης. Μεταξύ των αξόνων της λεκάνης και των ώμων υπάρχει μια μεγάλη συστροφή, επειδή η πλάτη - αντίστοιχα προς τη στάση ολίσθησης - δείχνει ακόμη προς την κατεύθυνση ρίψης. Το κέντρο βάρους του σώματος βρίσκεται πάνω από το πόδι ρίψης. Ο αγκώνας του βραχίονα ρίψης είναι κάτω από το αντικείμενο. Το αριστερό άκρο πόδι εφάπτεται με τον αναστολέα με την εσωτερική του πλευρά. Αγγίζει το έδαφος σε απόσταση 30 εκατοστών από την αριστερή πλευρά της νοητής ευθείας που έχει την κατεύθυνση της ρίψης.

 Η πραγματική ρίψη αρχίζει με το σήκωμα τoυ αντικειμένου που τελειώνει τη στιγμή που η αριστερή πλευρά του σώματος δείχνει προς την κατεύθυνση ρίψης. Μ' ένα ενεργητικό ανασήκωμα και στροφή της λεκάνης που ξεκινάει από τα πόδια φέρεται το στήθος προς τα εμπρός και προς τα πάνω στην κατεύθυνση ρίψης. Το αριστερό πόδι και η αριστερή πλευρά του σώματος τεντώνονται και σταθεροποιούνται στις αρθρώσεις του γονάτου και των ισχίων κατά τέτοιο τρόπο, ώστε δεν είναι δυνατό να διαφύγει η ορμή της κίνησης προς τα αριστερά. Ο βραχίονας ώθησης αρχίζει να καταβάλλει δύναμη τη στιγμή που το στήθος δείχνει προς την κατεύθυνση ρίψης. Ο ώμος από την πλευρά του βραχίονα ρίψης βρίσκεται λίγο ψηλότερα από τον αριστερό σ' αυτή τη φάση. Ο αγκώνας του βραχίονα ρίψης παραμένει στη θέση εκτίναξης πίσω από τη σφαίρα και δείχνει προς τα έξω. Η γωνία ρίψεως πρέπει να είναι μεταξύ 40 και 42 μοιρών. Τα δάχτυλα του χεριού ρίψης δίνουν την τελευταία ώθηση επιτάχυνσης στο αντικείμενο."

Δεν υπάρχουν σχόλια: